Kalafior to jedno z tych dziwnych warzyw, uczucia co do których mam bardzo mieszane. Może nawet wstrząśnięte, żeby nie powiedzieć: wstrząsające. ;) Plasuje się gdzieś między brukselką a selerem naciowym. Lubię wszystkie trzy, ale w konkretnym towarzystwie. Dlatego, gdy wpadłam na ten przepis, postanowiłam od razu go wypróbować. Okazało się, że...
NUGGETSY Z KALAFIORA to hit! Chrupiące i pikantne na wierzchu, miękkie i kremowe w środku. Podawane z dipem smakują obłędnie! I są świetną alternatywą dla ich mięsnego odpowiednika. To też idealna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi albo filmowy wieczór. Spróbuj koniecznie i daj mi znać , czy Ci smakowały! Poniżej znajdziesz przepis. :)
🍴Składniki:
🔸 kalafior
🔸 ulubione przyprawy (u mnie to była wędzona papryka, czerwona czubryca, czosnek granulowany, odrobina soli)
🔸 oliwa
🔸 jajka (lub zamiennik)
🔸 bułka tarta (u mnie to była "bułka" z cieciorki, ale może też być mąka kukurydziana lub inny zamiennik)
🍴Przygotowanie:
🔸 Dokładnie umyj i podziel na różyczki kalafior, następnie wrzuć go do gotującej się wody dosłownie na 3 minuty.
🔸 Wyjmij, ostudź, dodaj łyżkę oliwy i posyp ulubionymi przyprawami. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut.
🔸 W tym czasie przygotuj sobie 2 miski: jedną na rozkłócone jajka (ich liczba zależy od wielkości kalafiora) i drugą na bułkę tartą.
🔸 Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
🔸 Różyczki kalafiora mocz w jajku i obtocz w bułce tartej, a następnie ułóż na blaszce tak, by nie się nie dotykały.
🔸 Tak przygotowanego kalafiora piecz przez 15 minut w 180 stopniach.
🔸 Zajadaj z domowym dipem (ja podałam z sosem czosnkowym ze szczypiorkiem, na bazie jogurtu greckiego).
Smacznego! 🥰
k.
PS wybacz zdjęcia z "ziemniaka", ale zdążyłam zrobić tylko takie, telefonem, zanim kalafiorowe nuggetsy zniknęły podczas spotkania z Przyjaciółmi. ;) Jest szansa, że w przyszłości podmienię je na jakieś lepsze. ;)
Ten kalafior mnnie szczerze zainteresował!
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie, może Cię zaskoczyć ten smak! :)
Usuń