piątek, 19 lipca 2019

{wegański smalec z białej fasoli}


W moim domu nie robiło się smalcu. A przynajmniej nie mam takich wspomnień z dzieciństwa. Nie pamiętam tego smaku i właściwie nigdy nie czułam potrzeby, by go poznać. Smalec kojarzy mi się bardziej z typowym, polskim weselem, niż z ciepłem rodzinnego domu. Ale mój Małż ma zupełnie inne wspomnienia związane z tym smakiem... 

I są to dobre wspomnienia. Wakacje u babci na wsi. Kromka swojskiego chleba ze smalcem, skwarkami, z ogórkiem kiszonym. Chrupiąca skórka, spływający po brodzie sok z ogórka, wycieranie tłustych paluszków w koszulkę, bieganie boso po trawie... i te sprawy. Wiesz, co mam na myśli? ;)




Cóż, w naszym domu smalcu (podobnie jak rosołu z kury, obiadów z 4 dań i niedzielnego ciasta) nie ma. Nie kryje się za tym żadna wielka filozofia. Ja jestem raczej typem gotującym "coś z niczego", a R. nie domaga się tego typu atrakcji zbyt często, bo sam też nie ma czasu na wielkie gotowanie. Ale gdy czasami mu się przypomni i rzuci w przestrzeń zdanie z rodzaju "Ale bym zjadł chleba ze smalcem...", to znak, że skitrana w kącie lodówki puszka białej fasoli doczekała się swojego momentu chwały. 

Dlatego dziś (w końcu, bo miałam to zrobić już dawno) dzielę się z Tobą przepisem na pyszny, wegański smalec z białej fasoli, z cebulką i jabłkiem. A skoro mój Małż zajada się nim ze smakiem, to jestem przekonana, że inni, otwarci na nowe smaki mięsożercy, też będą zachwyceni.


➤ puszka białej fasoli 
➤ jedna cebula 
➤ ząbek czosnku 
➤ pół jabłka 
➤ listek laurowy 
➤ ziele angielskie 
➤ sól i pieprz 
➤ łyżka oleju roślinnego 
➤ koperek do dekoracji (i smaku)


Odcedź fasolę, przepłucz ją i zmiksuj na gładką masę z dodatkiem soli i pieprzu. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możesz dodać odrobiny wody lub oleju. 
W międzyczasie posiekaj cebulę, podsmaż ją na patelni z dodatkiem ziół i przypraw. Jabłko pokrój w drobną kostkę. 
W miseczce wymieszaj fasolę z jabłkiem i cebulką (wcześniej wyjmij liść laurowy, kuleczki ziela angielskiego i czosnek). Wymieszaj wszystko delikatnie, przełóż do pojemnika i odstaw do schłodzenia w lodówce. 

Odczekaj jakieś 30 minut, jeśli dasz radę, a później smaruj, smaruj, smaruj... i JEDZ! Na zdrowie!

Smacznego, 
k. 


16 komentarzy:

  1. W moim domu robiło się smalec i też mam z nim dobre wspomnienia. Choć teraz pewnie takiego tradycyjnego bym już nie tknęła.

    OdpowiedzUsuń
  2. No tak tak latało się z pajdą chleba ze smalcem co prawda bez ogórka a z cukrem a teraz mam okazję spróbować innej wersji i jestem bardzo ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś zdecydowanie dla mnie. Będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł bo nie lubię smalcu, w takiej formie może mi posmakuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zaczynam to robić. Zobaczymy, co wyjdzie. Ale jestem prawie pewien, że samo dobro 😁

    OdpowiedzUsuń
  6. mniaaam. piękno wegańskich potraw tkwi w ich lekkości :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Super sprawa! Zrobię bo lubię takie przepisy na pasty warzywne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja pamiętam domowy smalec i mam dobre z nim wspomnienia, chociaż już wieki nie jadłam.
    Smalcu z białej fasoli jeszcze nie próbowałam.Wygląda smakowicie,łatwo go zrobic.
    No i jest wegański, to zaleta!
    Pozdrawiam!
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie też smalec kojarzy się dobrze, z wakacjami, zapachem wsi i grubą kromką chleba. Smak też był całkiem dobry... ale teraz staram się ograniczać jedzenie mięsa i wybrałabym raczej smalec wege. Tak wiec dziękuje za inspiracje.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychota, muszę przygotować wreszcie coś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha, robię często i wszyscy się zajadamy :D Czasami dodaję jako skwareczki podprażoną kaszę gryczaną, cudnie chrupie w tej całej gładkości :D
    Ale i smalec taki prawdziwy, z cebulką i skwarkami uwielbiam ... z plastrem pomidora i krążkami świeżej cebuli na wierzchu :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis koniecznie do wypróbowania! Dzięki ��

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ten wegański smalec i bardzo lubię takie przepisy, które możemy szybko zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam ten wegański smalec i bardzo lubię takie przepisy, które możemy szybko zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ooooo znam ten smalec ! Raczej podobny :)
    Moja wersja zawsze z wedzona sliwka - pychota ! Ciekawe jak smakuje z jablkiem ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój czas i komentarz. :)

Ps. bardzo proszę bez spamowania w komentarzach linkami do stron firmowych - to nie przejdzie. ;)